woensdag 27 oktober 2010

Wees een flexibele patient

Zorg altijd, al ben je nog zo moe, al voel je je nog zo druk, dat je zo flexibel bent als een elastiek. Met name voor mensen die intensieve ziekenhuisbehandelingen moeten ondergaan, zoals jij. Wanneer je namelijk niet flexibel bent en dagelijks je schema 180 graden kan draaien als de doktoren of je lichaam daar om vragen, zal je het binnen no-time aan je rikketik hebben. Neem vandaag. We moesten al om half negen in het ziekenhuis zijn. De afdeling Hemaferese stond op de agenda. Buisje bloed afgenomen en toen moesten we eerst maar een kopje koffie gaan drinken, want de uitslag van de bloedwaarden zouden heel even op zich laten wachten.

Drie kwartier en een kop koffie later mogen we weer terug komen omdat de bloeduitslagen bekend zijn. Toen we bij de afdeling hemaferese kwamen begon daar het eerste beroep op je flexibiliteit. Je boedplaatjes waren maar 14 en dat moest echt veel hoger zijn. Zeker omdat je nog bloedverdunners krijgt toegediend, er moest vandaag een bloedplaatjestransfusie plaatsvinden.

Geen probleem mevrouw, we wringen ons in alle mogelijke bochten en prikken gewoon een gaatje in onze agenda. Geen enkel probleem hoor. Afspraken verzetten we, school gaat niet meer door vanmiddag,  we zijn zo flexibel als een elastiekje. En zo gebeurde het dat we ook kennis mochten maken met de dagbehandeling in het Erasmus en een zak met bloedplaatjes werd gegeven. Denk niet dat bloedplaatjes een mooie rode substantie zijn, een ietwat smerige gele drap is het eigenlijk meer. Maar ja, als je die drap nodig hebt dan neem je het uiterlijk voor lief.

Geen school vandaag dus voor jou en wat baalde je daarvan. Wat wel door kon gaan was je eerste rijles. Ik voelde me trots en dankbaar toen ik de lesauto weg zag rijden, in de wetenschap dat jij achter het stuur zat. Wat fijn dat er ook lichtpuntjes zijn. Wat fijn dat er wat afleiding is op zijn tijd.
Je ligt nu op de bank en je benen doen pijn, ik kom je zo weer even plagen met die neupogen-spuit. Morgen weer een bezoek aan de hematoloog en nu maar hopen en bidden dat er morgen niet weer een zak met bloedplaten bij moet... liever een wat rustigere dag morgen...

Liefs
Mama

1 opmerking: